Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Wetenschapskaternen

Gewoon bijzonder.
Het vertoog over migranten en vluchtelingen in de GGZ

Gewoon bijzonder is de bewerking van het proefschrift over het vertoog over migranten en vluchtelingen in de GGZ. Het is te lezen als een verhaal in meerdere episodes. In de eerste periode, vanaf 1972, werden migranten als buitengewoon bijzonder gezien, arbeidsmigranten, die hier niet zouden blijven. Vanaf 1983 worden etnische minderheden als een blijvend onderdeel van de samenleving erkend en richt het beleid zich op evenredige participatie.

Na 1993 komt er meer aandacht voor de onderlinge verschillen tussen migranten en vluchtelingen en ook tussen diverse migrantengroepen.
ďZeĒ blijken eigenlijk niet zoveel anders te zijn dan de Nederlanders en ze zijn ook niet allemaal hetzelfde. Na 2002 worden verschillen ten opzichte van autochtonen juist weer uitvergroot en als een probleem gezien. Men bedoelt met integratie dan vaak assimilatie.

Centraal staat de vraag hoe de zorg heeft gereageerd op de migranten en vluchtelingen. Steeds vaker erkennen organisaties dat diversiteit in hun cliŽntenpopulatie erbij hoort. De toegenomen kennis over achtergronden van migranten en vluchtelingen en het loslaten van stereotype ideeŽn helpen in het gewoon gaan vinden van de ontmoeting en behandeling van migranten en vluchtelingen. In de zorg en de samenleving is het echter nog niet vanzelfsprekend om voortdurend en consequent uit te gaan van diversiteit. Culturele verschillen worden soms uitvergroot en geproblematiseerd waardoor bepaalde groepen eerder uitgesloten en weggezet worden dan dat zij erbij horen.

Uitgave: juni 2011, 223 pagina's
ISBN: 978-90-777-8223-1

Dit boek is uitverkocht en NIET meer te bestellen.


bestel deze publicatie


 

 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.